Jeugdfilmfestival Antwerpen feestelijk geopend

06/02/2024

Het festival werd officieel geopend in het bijzijn van de Vlaamse stemmencast, de festivalambassadeurs Sarah Mouhamou en Linde Merckpoel, Antwerpse schepenen Nabilla Ait Daoud en Erica Caluwaerts én de kinderjury van het festival.

Ze gaven de aftrap voor een krokusvakantie (10-18 februari) vol films, games en workshops, op maar liefst 30 locaties in Vlaanderen om er een filmfeest van te maken voor iedereen tussen 1,5 en 18 jaar.

2024 Jeugdfilmfestival Antwerpen opening

Openingsfeest van zondag 4 februari

Ambassadeurs Sarah Mouhamou en Linde Merckpoel telden samen met Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud en Schepen voor marketing en communicatie Erica Caluwaerts, en met een volle zaal van genodigden en bezoekers af om Jeugdfilmfestival Antwerpen officieel te openen.

Ook de Vlaamse stemmencast van Sirocco en het koninkrijk van de wind! was aanwezig, waaronder Bill Barberis, Lotte Declerck, Sali Haidara, Eva Kamanda en Rocky Sturm. Na de film werden de stemacteurs onder een daverend applaus op het podium gehaald door presentator Annabet Ampofo (Karrewiet).

In de prachtige animatiefilm Sirocco en het koninkrijk van de wind volgen we twee zusjes die verdwalen in de wondere wereld van hun lievelingsboek. Deze Belgisch-Franse productie is tijdens het festival nog in avant-première te zien in Antwerpen, Brugge, Gent, Hamme, Roeselare, Leuven en Kortrijk en vanaf 14 februari in de bioscopen.

2024 Jeugdfilmfestival Antwerpen opening
2024 Jeugdfilmfestival Antwerpen opening

De film maakt deel uit van de competitie op het festival en kan zo de Prijs voor Beste Film binnenhalen. Of de film die ook verzilvert, beslist de kinderjury én de internationale jury van het festival op het einde van de krokusvakantie. De internationale jury bestaat uit: Mitsuo Tahira (Japanse KINEKO International Film Festival), Helena Maarja Tarro (Just Film jeugdfilmfestival in Estland), Sarah Kasmi (Vlaamse filmmaakster en oprichtster van Movie Bank Productions) en Sarah Van Dale (Vlaamse regisseur, bekend van o.a. Bijzonder Buitengewoon). Sirocco en het koninkrijk moet het in de categorie voor Beste Film opnemen tegen volgende genomineerde films:

Filmfeest tijdens de krokusvakantie

Na het openingsfeest volgt nog een volledige week van schoolvertoningen. Van 10 t.e.m. 18 februari krijgt het publiek de kans om te genieten van een ontzettend diverse keuze aan jeugdfilms. Dit kan in Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk, Leuven, Hamme en Roeselare. Van peuterfilms voor de allerjongste bezoekers tot een 12+ en 16+ programmatie voor tieners en jongeren. Voor elke leeftijd wat wils. Binnen in de cinema,… en buiten in de unieke Opblaasbioscoop die rondreist naar plekken waar dit geen vanzelfsprekendheid is.

Naast film kijken, is het festival ook de plek om zelf aan de slag te gaan, in workshops bijvoorbeeld. Uitschieter dit jaar is de workshop Podcasting. Zo komt het bekende Vlaams-Nederlandse Podcast collectief SCHIK (Bob, Erfgoed, Geen kleine man, ) leren hoe je een film maakt voor je oren.

Eén van dé trekpleisters van het festival is het XL-Medialab in Antwerpen, waar kinderen zich onderdompelen in de wereld van games en virtual reality. Er gaan nationale en internationale games en installaties in première. Wat denk je van dansen met lasers, ingebeelde vriendjes leven inblazen of op een skateboard door cyberspace knallen? En in de VR-cinema bekijk je twee korte virtual reality films, alsof je opgaat in een volledig nieuwe wereld. Beleef deze (en meer) nieuwe games in de coolste digitale speeltuin van het land.

Dit alles en zoveel meer ontdek je op Jeugdfilmfestival Antwerpen en On tour in Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk, Leuven, Roeselare en Hamme van 10 t.e.m. 18 februari.

Tickets & info vind je op jeudfilmfestivalantwerpen.be