Dit zijn de winnaars van Jeugdfilmfestival Antwerpen 2024

19/02/2024

Presentator Sien Wynants en de jury's maakten gisteren in Cinema Lumière Antwerpen de winnaars bekend van de 36ste editie van Jeugdfilmfestival Antwerpen. Zowel de Internationale jury als de Kinderjury bekroonden elk een Vlaamse documentaire uit de nieuwe Ket & Doc lichting: Hannah & de krokodil van Lore Mechelaere en Wij, jongens van Charlotte Coeman en Arne Brown. Ook de Belgische coproductie The Imaginary Friend, een virtual reality game, viel in de prijzen.

festival prijsuitreiking

De Prijs voor Beste Film, gekozen door de Internationale jury, werd uitgereikt aan de kleurrijke Franse animatiefilm Linda wil kip!. De kinderjury bekroonde de Duitse speelfilm Thabo en de neushoornzaak. De Publieksprijs ging naar de Franse animatiefilm Nina en het geheim van de egel. Alle winnende films gingen in Vlaamse première op het festival.

De prijsuitreiking sloot een topeditie van het festival af, met een recordaantal bezoekers, waarbij men 17% meer publiek mocht ontvangen dan in 2023. Met de succesvolle peutercinema (de ideale plek voor een eerste bioscoopervaring), het befaamde XL-Medialab (een digitale speeltuin van games en virtual reality), een tour met de Opblaasbioscoop langs de Antwerpse districten, de nieuwe VR-cinema, en heel wat unieke filmvertoningen (filmconcerten, belevingsvertonigen, live dubbing in de zaal, …) op het programma, toont Jeugdfilmfestival Antwerpen dat het meer dan ooit dé plek is voor kinderen en jongeren om film op een onvergetelijke manier te beleven.

Tijdens Jeugdfilmfestival Antwerpen waren er 72 filmpremières, meer dan 470 vertoningen van 182 films, 36 workshops en 35 XL-Medialab installaties en games op 30 locaties in 7 steden.

festival prijsuitreiking
festival prijsuitreiking

Prijsuitreiking

In totaal stonden er 28 films in verschillende competities op het programma gedurende het festival. Een Internationale jury, een Kinderjury, de JEF in het ziekenhuis-jury en het publiek zelf kozen de winnaars. De prijzen voor de beste jeugdfilms én installatie werden deze zondagmiddag bekendgemaakt in Antwerpen door presentator Sien Wynants en de jury's.

De internationale jury bestond dit jaar uit: Mitsuo Tahira (Japanse KINEKO International Film Festival), Helena Maarja Tarro (Just Film jeugdfilmfestival in Estland), Sarah Kasmi (Vlaamse regisseur en oprichter van Movie Bank Productions) en Sarah Van Dale (Vlaamse regisseur, bekend van o.a. Bijzonder Buitengewoon). Ook de kinderjury (bestaande uit telkens 7 kinderen tussen 9 en 12 jaar) bekeek en beoordeelde heel de krokusvakantie lang alle competitiefilms.

In de competitie Beste Korte Documentaire kozen beide jury’s voor elk een Vlaamse film uit de Ket & Doc lichting 2024 (een project van VAF, Ketnet en JEF).

festival prijsuitreiking

De Internationale jury bekroonde Wij, jongens van Charlotte Coeman en Arne Brown (prod. Hotel Hungaria), die handelt over jongens en hun emoties: “De thematiek rond een vader-zoon-relatie en mannelijkheid kwamen aan bod, en dit zijn nu echt onderwerpen die onderzocht moeten worden. De relatie tussen de personages, de muziek, de cinematografie, … Alles viel perfect samen, en maakten het einde enorm ontroerend.”

festival prijsuitreiking

De Kinderjury koos voor Hannah & de krokodil van Lore Mechelaere (prod. Het Peloton): “Op een kindvriendelijke manier wordt een eetstoornis uitgelegd, een thema dat nog niet bekend is bij velen, en het is goed dat ze laten zien hoe je omgaat met iemand met een eetstoornis. Het format van stop motion, wat anders is dan een klassieke documentaire, was leuk. Er zijn ook veel grappige scènes in, om het serieuze thema op de juiste manier te verlichten.”

Linda wil kip! van regisseurs Sebastian en Chiara Malta kreeg de Prijs voor Beste Film van de Internationale jury: “De visuele, originele stijl is zo anders dan wat we eerder al gezien hadden. Het Vlaamse stemmenwerk is goed gedaan. Er zit ook veel humor in, en de film zal zeker en vast in de smaak vallen bij zowel kinderen als ouders. Het thema van rouwen wordt ook op een warme manier in beeld gebracht.” Linda wil kip!, met de Vlaamse stemmen van Lynn Van Royen, Tine Embrechts, Sophia Couvreur en Mauro Pawlowski, is vanaf 1 mei te zien in de Vlaamse bioscopen.

De Kinderjury gaf de Prijs voor Beste Film aan Thabo en de neushoornzaak van de Duitse regisseur Mara Eibl-Eibesfeldt omdat: “het een detectivefilm is die spannend blijft van begin tot einde, het een mooie plek in Afrika toont, en het leert je over stroperij en bedreigde diersoorten.”

Het festival reikt ook prijzen uit aan kortfilms. De prijs van de Internationale jury voor Beste Kortfilm ging naar Krab van regisseur Piotr Chmielewski (Polen). De jury legt haar keuze uit: “Je krijgt een bijzondere inkijk in het leed van dieren. De storytelling is heel mooi van begin tot einde, net zoals het camerawerk.”

De kinderjury bekroonde de kortfilm Kleine ventilator van regisseur Sveta Yuferova (Duitsland): “De kortfilm is zonder dialoog, wat het origineel maakt. De muziek paste heel goed bij de beelden, er zat humor in, en het gaat over liefde en vriendschap. Het is mooi om te zien hoe de ventilator de wereld ontdekt, ook al is het vanuit een bureau.”

Festivalbezoekers konden de hele festivalperiode lang hun stem uitbrengen op hun favoriete jeugdfilm. Die Publieksprijs ging naar de langspeelfilm Nina en het geheim van de egel van regisseurs Alain Gagnol en Jean-Loup Felicioli, bekend van de Oscargenomineerde Van de kat geen kwaad en Phantom Boy. Nina en het geheim van de egel komt uit in de Vlaamse bioscopen op 27 maart.

Het XL-Medialab in het Antwerpse Zuiderpershuis is een hub voor Belgische en internationale kunstenaars om hun nieuwste audiovisuele installaties en games in première te laten gaan. Ook zij konden in de prijzen vallen.

festival prijsuitreiking

De Medialab Prijs, gekozen door de kinderjury, werd overhandigd aan An Oost (Cassette for Timescape), de Belgische coproducent van de virtual reality game, The imaginary friend. De kinderjury legt uit: “De game is interactief, spannend, vol met fantasie, je vecht tegen monsters, en het thema van rouw en verlies wordt op een heel mooie manier verteld.”

JEF in het ziekenhuis

Kinderen met beperkte mobiliteit (vanuit het ziekenhuis, revalidatiecentrum of zelfs thuis) konden ook alle kortfilms in competitie bekijken. Als lid van de JEF in het ziekenhuis-jury kozen ze via een online platform hun favoriet: de kortfilm Prinses Aubergine van de regisseur Dina Velikovskaya (Duitsland).

De winnaars ontvangen een festivalaward en verschillende geldprijzen ter ondersteuning van een nieuw project, met de steun van Tentoo en JEF.

De volgende editie van Jeugdfilmfestival Antwerpen en On tour vindt plaats van 23 februari tot 9 maart 2025. Save the date!